12 EVOLUTIA greutatii puilor in functie de rasa sau metisare-hibridare
ACEASTA DOCUMENTARE A FOST FACUTA IN PERIOADA OCTOMBRIE-FEBRUARIE. RANDAMENTUL IN LUNILE DE IARNA A FOST NET SUPERIOR CELUI DIN VARA, IEPURI SE DEZVOLTA EXTRAORDINAR LA TEMPERATURI MAI MICI DE 20°C SI PANA LA - 10°C. LA TEMPERATURI DE +20°C ACESTIA MANANCA DOAR CAT SA SUPRAVIETUIASCA DEOARECE ESTE FOARTE CALD!!! In speranta ca o sa va fie si voua de ajutor, in acest album o sa trec evolutia greutatii puilor in functie de rasa sau metisare(hibridare) in conditii de furajare naturala, normala si identica pentru a putea observa care rasa sau metis in conditiile pe care eu le detin se va dezvolta cel mai bine pentru productia de carne, deoarece eu asta urmaresc.
Alb de Panonia: N 10.07.2014 Greutate: 18.08- 1,5 kg 08.09- 2,2 kg 14.10- 4,2 kg 25.11- 5,3 kg 7.01.2015 (6 luni)- 5,853 kg(au un ritm de crestere foarte bun dar nu depun masa musculara la fel de rapid ca si californienii si sunt mult mai sensibili).
Californieni: N 2.10.2014 Greutate: 1 luna - o,6kg 1,3luni -1,1kg 2,1luni -1,6kg 2,3luni -2,15kg 3 luni -2,35kg (crescuti afara la temp de pana la -20 de ºC) 7.01.2015-2,6 kg 25.01.2015 -3,2 kg 09.02.2015(4 luni si 1 saptamana)-3,4 kg 18.02.2015-3,6 kg 02.03.2015 (5 luni) media/cuib este de 3,7 kg, greutate pe care si parinti lor o aveau in momentul in care i-au fatat.
Aceasta rasa este rentabila pentru carne pana la varsta de 3-4 luni(deoarece pana la aceasta varsta valorifica foarte bine(cel mai bine dintre toate rasele pure crescute de mine) furajele si depune o masa musculara foarte buna, ideali pentru sacrificare), dupa varsta de 4 luni nu mai este profitabila decat pentru reproducere deoarece creste pana la 5-5,5-max 6kg relativ lent pana la varsta de 1 an.
Neozeelandezi: 1 luna -0,786 kg 1,1luni -0,975kg (foarte grosi) 2 luni- 1,8 kg- au o blana foarte groasa 3 luni- 2,3 kg
Fluture German Albastru: N 15.05.2014 Greutate: 18.08-3,1kg 08.09-4kg 14.10-4,6kg 25.11-5,4 kg 7.01.2015 (8 luni)- 5,74 kg
Metis din M calif-F hibrid UG N 25.09.2014 Greutate: 20 de zile -0,586 kg 1 luna -1 kg 1,2 luni -1,7 kg 2 luni -2,4 kg 2,2 luni -2,9kg 3 luni -3,5kg 3,1 luni -3,8kg(crescuti afara la temp de pana la -20 de ºC) -o crestere extraordinara deoarece au fost doar 4 pui alaptati de o femela Uriasa in 17.12.2014(2 luni si 3 sapt) sacrificat 2 bucati: -mascul de 3,157 kg in viu-1,753 kg sacrificat (fara cap, blana,intestine) - femela de 2,85 kg in viu- 1,586 kg sacrificata (fara cap, blana,intestine)
Metis M calif-F NEO3 N 8.10.2014 Greutate: 1 luna - o,6kg 1,2luni -1,2kg 2 luni -1,6kg 2,2 luni -1,9kg 2,3 luni - 2 kg (crescuti afara la temp de pana la -20 de ºC) 3 luni(8.01.2015)-2,2 kg 25.01.2015 - 2,7 kgç 4 luni(8.02.2015)-3.2 kg
Urias de Transilvania N 17. 11. 2014 1 luna-1 kg (masa musculara mai putina decat neo sau calif. la aceeasi varsta) 25.01.2015-2,25 kg 08.02.2015-2,9 kg 18.02(3 luni)-3,2 kg 02.03.2015 -3,6 kg
pui nu au aceeasi greutate si chiar daca au 3,2 kg la 3 luni nu sunt asa carnosi precum calif la 3 luni cu greutate mai mica
Hibrid f Neo- mascul UT N 17.11.2014
1 luna -0,7kg 08.02.2015- 1,495 kg 18.02(3 luni)-1,95 kg 02.03.2015 -2,6 kg (sunt carnosi dar nu ca si calif la aceeasi varsta)
Salut, la momentul la care a fost făcută documentarea( anul 2014) nu foloseam deloc granule, doar mix de cereale, lucerna, pâine uscata. Granulele le-am introdus în alimentație abia de prin iunie 2016.
Datele înregistrate de tine sunt evidente - e bine că te preocupă monitorizarea greutății - astfel capeți experiență pe fiziologia iepurilor - și soluții pentru rezolvarea practică. În centrele industriale care sunt de hale de producție nivelul temperaturii este controlat, tocmai pentru a crea un microclimat optim de creștere și dezvoltare. Se lucrează științific, că e vorba de bani și producție la scară industrială . Dar și un intreprinzător particular poate adopta astfel de condiții - problema sunt resursele financiare limitate - totuși pentru un proiect trebuie realizat un plan de afaceri bine documentat. Cheltuieli cu investiția, cheltuieli cu aducerea efectivului matcă - cheltuielile fixe de exploatare apă, energie și celelalte - iar ce este mai important chiar de la început : unde distribui produsele !
Multumesc pentru vizita si apreciere! Ceea ce fac deocamdata este o placere pentru mine si o sursa de carne. Nu m-am gandit inca la o exploatatie mai mare din lipsa de timp dar pe viitor sper sa pot realiza asa ceva. Deocamdata temperatura este tot cea naturala, nu ii cresc in hale, sunt afara. Am luat aceasta decizie deoarece sunt multumit de randamentul lor in exterior cu precizarea ca am ajuns la concluzia ca in lunile de vara in care eu am concediu sa aiba si ei( iunie-august) nu am eu trei luni dar ei pot sa aiba deoarece nu are rost sa fete pe caldura pui care oricum vor fi afectati si de caldura plus de naparlirea mamelor care va fi un stres suplimentar.
In cautare de informații amgasit postarea despre rentabilitate si am urmarit cu interes schimbul de informatii pe care le gasesc foarte utile. Doresc sa achizitionez pui de iepuri (neozeelandez si urias german) daca aveti disponibili in toamna aceasta .
Va multumesc pentru aprecieri, Ug nu mai detin, doar neo si californian iar pui nu am deocamdata deoarece a fost fff cald si afecteaza cresterea si dezvoltarea puilor. Incepand cu mijlocul lunii Septembrie o sa am cel mai probabil din nou fatari.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.